Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Π.Ν. σε αέρα, στεριά και θάλασσα... 15 χρόνια μετά

15 χρόνια πριν, Ίμια. Σήμερα λίγα λόγια διαφορετικά...

Το βράδυ εκείνο χρησιμοποιήθηκαν σε αέρα, στεριά και θάλασσα δυνάμεις ΜΟΝΟ του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας. Επίσης ο Αρχηγός του στρατεύματος προερχόταν επίσης κι ο ίδιος από το Π.Ν.

Οι αμφίβιοι καταδρομείς του Ε.Σ. στο κοντινό 5ο΄ΕΤΕΑ με χώρο δικαιοδοσίας και γνώση της περιοχής στα Ίμια δεν χρησιμοποιήθηκαν...

Τα εξαιρετικά επιθετικά ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού APATSI με σύστημα νυχτερινής απεικόνησης από τα 7 με 8 χλμ απόσταση δεν χρησιμοποιήθηκαν...

Τα εκσυγχρονισμένα, τότε, ελικόπτερα μεταφοράς προσωπικού της Αεροπορίας Στρατού chinook δεν χρησιμοποιήθηκαν...

Τα άλλα όπλα λοιπόν ήταν ή άχρηστα ή το Π.Ν. ήταν κατά πολύ καλύτερο τους και μάλιστα εκτός της θάλασσας και σε στεριά και σε αέρα.

Το ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο του Π.Ν. που τελικά απονηώθηκε δεν επιτρεπόταν να απομακρυνθεί και να αφήσει εκτεθημένη την φρεγάτα του και το πλήρωμα της στα εχθρικά υποβύχια (Αν υπήρχε πραγματική απειλή θα συνέβαινε αυτό;). Επίσης και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν δεν επέτρεπαν αυτό που έγινε.

Ακούστηκε επιπλέον πως το βασικό πλήρωμα του δεν δέχθηκε να εκτελέσει αυτή την αποστολή, σωστά;

Η πτήση ξεκίνησε Νότια από τις νησίδες και στην επίστροφή με πορεία από Τουρκιά προς Ελλάδα πέρασε πάνω από τα νησιά με αναμμένο προβολέα.

Στα Ίμια πάνω γνωρίζουμε με σιγουριά πως υπήρχαν Ειδικές Δυνάμεις του Π.Ν. αλλά πέρα από όσα ακούστηκαν περί μπαταριών κτλ με τις τότε επικρατούσες καιρικές συνθήκες ήταν πρακτικά αδύνατη η επικοινωνία με τα "ρακαλάκια", οπότε λοιπόν οι έλληνες κομάντος αδυνατούσαν να γνωρίζουν για τον φωτινό επισκέπτη από Τουρκία μεριά.

Εσύ τι θα έκανες αν ερχόταν από πάνω σου, μέσα στην νύχτα, τότε, εκέι, με αυτές τις συνθήκες ένα ελικόπτερο με αναμμένο προβολέα;

Κατά την ανέλκυση της ατράκτου πολλοί μίλησαν για οπές στην άτρακτο του συγκεκριμένου ελικοπτέρου. Κατόπιν ακούστηκε πως ήταν από πριτσινια που βγήκαν κατά την πρόσκρουση. Το πόρισμα της Βουλής, αρκετά αργότερα, έγραψε για οπές αλλά όχι διαμετρήματος 7,62mm.

Τα ελληνικά τυφέκια στην νησίδα ήταν διαμέτρήματος 5,56mm....


Μερικές χρήσιμες πληροφορίες για όσους θέλετε να ψάξετε μόνοι σας τι συνέβει τότε:
Υ.Γ.1 Στο Μεγάλο Πέυκο είναι Κέντρο Νεοσυλέκτων, το 96 υπήρχαν μόνο νεοσύλεκτοι και ΛΥΒ, καθόλου καταδρομείς.
Υ.Γ.2 Ελικόπτερα να πετούν βραδυ το 96 είχαμε και τα APATSI και τα CHINOOK κ.α.
Υ.Γ.3 Οι Αμφιβιοι Καταδρομείς έδρευαν και εδρεύουν σε νησιά κι όχι στο Μεγάλο Πέυκο.